sâmbătă, 11 decembrie 2010

Pain

Durerea este unul dintre cele mai interesante şi studiate fenomene, mai ales în medicină. Durerea este o manifestare a faptului ca ceva nu e în regulă că ceva nu funcţionează cum trebuie. O acţiune normală în acest moment este să cauţi declanşatorul durerii şi în final să combaţi durerea cu metodele ce le ai la îndemână. Sună simplu dar practic este foarte complicat, greu, dificil şi dacă aş cunoaşte alte sinonime le-aş trece şi pe acelea. 

Am să trec la exemple concrete. Avem o durere de cap şi ştim că e de la stress luăm un antinevralgic şi gata. Avem o durere de cap şi ştim că ne doare de la răceală luăm un paracetamol şi gata. Ce facem când avem migrene şi orice pastilă am lua durerea nu trece persistă rămâne acolo să ne amintească cât de neputincioşi suntem în faţa ei.  Alt exemplu: ne doare stomacul pentru ca nu am mâncat de dimineaţă, mergem şi mâncăm şi la scurt timp după ne trece durerea. Ne doare stomacul pentru că am băut o limonadă şi avem  acid luăm un dicarbocalm şi ne trece. Dar ce facem atunci când avem ulcer şi indiferent ce facem durerea nu trece din nou e acolo ...să vedem cât de neputincioşi suntem.  Ultimul exemplu e o zi de vară liniştită şi frumoasă e 12 noaptea şi decidem să facem o baie dar cînd ieşim e frig şi la câteva ore după încep să ne doară rinichii luăm un piafen sau nospa şi durerea trece. Ce se întâmplă însă când avem pietre la rinichi..... ni se elimină pietrele.....durerea e îngrozitoare şi din nou nu este nimic ce poate schimba acest lucru.... durerea e...şi nu mai repet. 

Una dintre cele mai mari dureri este aceea pe care o simţim când pierdem pe cineva drag sau când pierdem pe cineva care ne-a creat nişte amintiri frumoase. Acea durere de suflet, acel ghiont din stomac. Acea tăiere a respiraţiei când ne gândim la ceea ce a fost frumos şi acele lacrimi care curg pe obraz pentru că ştim că ne doare, acel ghiont şi tăiere a respiraţiei care ne aduc aminte că nu mai este nimic de făcut ....pentru că suntem neputincioşi împotriva durerii. Unii ar spune că aceată durere este doar în capul nostru că noi ne-o imaginăm şi dacă suntem destul de puternici o putem învinge. Poate e aşa ....poate nu .....poate e vorba de curajul de a combate durerea.

Dar ce se întâmplă când durerea dispare? Este absenţa dureri semnul că totul e în regulă? Că totul funcţionează cum trebuie? Când durerea dispare suntem vindecaţi? Ei bine nu. Uneori lipsa durerii poate însemna că lucrurile s-au agravat şi trebuie făcut ceva. Alteori lipsa durerii înseamnă că pur şi simplu ne-am obişnuit cu ea. În cele mai fericite cazuri lipsa dureri înseamnă echilibru, bine, în regulă şi chiar vindecare. 

Durerea e ceva pozitiv, ne arată că ceva nu e în regulă şi dacă nu ar fi durerea poate nici nu am ştii că există o problemă. 
Aşa că fie că sunt migrenele, stomacul, rinichi sau durerea din suflet,ghionturile şi tăierea respiraţiei durerea este un semn bun pentru că este cea care te împinge să iei iniţiativă să faci ceva ca ea să dispară. În final durerea nu este decât primul pas spre vindecare.  

2 comentarii:

  1. Durerea e ceva ce se poate controla, in functie de gravitatea ei, si de atentia pe care i-o acorzi. Daca nu vrei sa simti durere, atunci trebuie actionat inainte ca ea sa apara, evident, in functie de tipul durerii, sunt cele pe care le poti evita si cele care prin natura lor pur si simplu isi fac simtita prezenta, eee....dar ce stiu eu despre astfel de dureri, stiu doar ca le pot evita pe cele care trebuiesc evitate :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. prea profund pentru mine, si de asemenea prea trist

    RăspundețiȘtergere